PERLIFOC HP to obrzutka trudnopalna na bazie gipsu, o właściwościach termoizolacyjnych przeznaczona do pasywnej ochrony przeciwpożarowej elementów konstrukcyjnych. Jest zaprawą o wysokiej wydajności. Charakteryzuje ją niska gęstość w jej skład wchodzą lekkie kruszywa, keramzyty, spoiwa hydrauliczne, opóźniacze wiązania i dodatki poprawiające urabialność podczas aplikacji metodami mechanicznymi. Produkt nie zawiera azbestu.
ETA Europejska Ocena Techniczna
Deklaracja Właściwości Użytkowych
Certyfikat Stałości Właściwości Użytkowych
Europejska Ocena Techniczna
ETA 13/0098
Certyfikat Stałości Właściwości Użytkowych
1219-CPR-0063
Zaprawa ogniochronna PERLIFOC HP jest przeznaczona do pasywnej ochrony przed ogniem stalowych elementów nośnych oraz płaskich elementów kompozytowych z betonu i stali profilowanej. Umożliwia skuteczną ochronę przeciwpożarową elementów konstrukcji stalowych o zastosowaniu wewnętrznym i w chronionej przestrzeni zewnętrznej do 240 minut. Zaprawę można stosować do kształtowników H – I oraz do stalowych profili zamkniętych.
a) PRZYGOTOWANIE POWIERZCHNI. Oczyść powierzchnię z tłuszczu, kurzu i brudu. Jeżeli powierzchnia nie zapewnia wystarczającej przyczepności, przed natryskiem należy np. użyć siatkę lub środek zwiększający przyczepność.
Konieczność stosowania siatki występuje w sytuacjach gdy:
Zaprawa jest przeznaczona do nanoszenia na mokro za pomocą agregatów tynkarskich typu mieszająco-pompującego.
W przypadku stosowania na niewielkie powierzchnie lub do napraw uszkodzeń produkt można nakładać ręcznie.
b) APLIKACJA.Wymieszaj zaprawę z wodą w stosunku wody do zaprawy 0,8-1,0 do 1,0 w agregacie. Zaprawę możesz nanieść maszyną natryskową do nakładania ciągłego lub przerywanego. Zaprawę nakładaj prostopadle do powierzchni z odległości ok. 20 cm do uzyskania odpowiedniej grubości.
c) WYKOŃCZENIE. Wszelkie wymagane drobne naprawy można wykonać ręcznie lub za pomocą kielni. Wykończenie powierzchni produktu jest szorstkie, ale w razie potrzeby można go wygładzić pacą lub innym narzędziem murarskim.
Transportuj i przechowuj w szczelnie zamkniętych opakowaniach w temperaturze +5 do +40°C. Okres trwałości: 12 miesięcy od daty produkcji.